Kun je afvallen met yoga? | Tips om calorieën te verbranden met yoga

Afvallen door middel van yoga wordt alsmaar populairder. Yoga heeft bij veel mensen nog een zweverig of suf imago, maar het tegendeel is waar! Doordat yoga steeds populairder wordt, ontstaan er nieuwe en fysiek uitdagendere yogavormen waarmee je kunt afvallen. Bikram Yoga en Vinyasa Yoga zijn hier voorbeelden van. Deze yogavormen zijn vrij intensief, waardoor je calorieën verbrandt en afvalt door yoga. Iedere yogavorm is anders en kent ook verschillende doeleinden. Door deze variatie is yoga de laatste jaren toegankelijker geworden voor veel mensen en wordt het steeds vaker gezien als een vorm van sport!

Afvallen yoga

In dit artikel geven we uitleg over hoe je calorieën kunt verbranden en kunt afvallen met yoga.


Kun je afvallen met yoga?


Ja, afvallen met yoga is absoluut mogelijk. Doordat je tijdens de yogasessie veel beweegt verbrand je calorieën, waardoor je afvalt tijdens yoga. Voor veel beoefenaars van yoga is afvallen echter niet het primaire doel. De combinatie van bewegen en ontspannen resulteert vaak in een verbeterde mentale gezondheid, waardoor yoga een gezonde levensstijl bevorderd.


4 redenen waarom je kunt afvallen met yoga

 • Beweging. Eén van de belangrijkste aspecten om af te vallen is het verbranden van calorieën. Zoals hierboven beschreven beweeg je het lichaam tijdens de yoga-oefeningen, waardoor je calorieën verbrandt en dus af kunt vallen. Er zijn verschillende vormen van yoga die verder in dit blogartikel worden besproken. Met intensieve yogastijlen, zoals Bikram Yoga en Power Yoga, verbrand je meer calorieën en val je sneller af dan met rustige yogastijlen zoals Yin Yoga of Hatha Yoga. Wanneer afvallen een van de hoofdredenen is voor je yogasessie, kun je dus het beste kiezen voor een yogavorm waarbij je veel calorieën verbrandt.
 • Yoga vermindert stress. Yoga werkt vaak rustgevend. Je bent namelijk op een geconcentreerde manier bezig met je lichaam en de bewegingen die je met je lichaam uitvoert. Hierdoor vergeet je even de drukte en hectiek van de dag, waardoor je stressniveau verlaagt. Vaak wordt yoga gecombineerd met meditatie. Wanneer je jezelf gestrest voelt maakt het lichaam extra energie aan. Deze energie wordt door het lichaam vaak opgeslagen als vet. Doordat yoga rustgevend werkt en je jezelf beter onder controle kunt houden, heb je bijvoorbeeld ook minder last van eetbuien. Doordat yoga-beoefenaars over het algemeen minder stress ervaren, heeft het beoefenen van yoga een positieve uitwerking op afvallen en calorieën verbranden.
 • Doorbloeding van spieren en organen wordt gestimuleerd. Met yoga-oefeningen gebruik je veel verschillende spieren. Je gebruikt meer spieren dan in het dagelijks leven of met andere vormen van beweging, zoals wandelen en fietsen. Door de verschillende yoga-oefeningen worden spieren geprikkeld en wordt er meer zuurstofrijk bloed door je lichaam gepompt. Dit zorgt ervoor dat de onnodige afvalstoffen in je lichaam sneller worden afgevoerd, wat een positieve invloed heeft op je organen en zorgt voor een beter afvalproces.
 • Verbeterde spijsvertering en hormoonhuishouding. De yoga-oefeningen waarbij je met het lichaam draait zorgen voor een betere werking van de spijsvertering. Wanneer de spijsvertering goed werkt bouw je minder vet op, wat ervoor zorgt dat je minder snel in gewicht aankomt en ook makkelijker afvalt. Naast de verbeterde spijsvertering is yoga ook goed voor het in balans brengen van je hormonen. Zo gaat de schildklier beter werken, wat resulteert in een verbeterd stofwisselingssysteem.

Op zoek naar passende muziek om af te vallen tijdens je yogasessie? » Beluister de yoga-afspeellijsten van onze Betersport Beats


Hoeveel calorieën verbrand je met yoga?

Zoals hierboven besproken zorgen verschillende factoren ervoor dat je kunt afvallen met yoga. Wil je sneller calorieën verbranden, dan is het belangrijk dat je een intensievere vorm van yoga beoefent. Hoeveel calorieën je precies met yoga verbrandt, hangt ook af van de yogavorm en de yogahoudingen die je uitvoert. In de onderstaande tabel zie je hoeveel calorieën je per yogavorm verbrandt tijdens één uur yoga.


Gewicht → Yogavorm↓

50 kg

60 kg

70 kg

80 kg

100 kg

120 kg

Vinyasa Yoga

473 kcal

495 kcal

518 kcal

540 kcal

585 kcal

630 kcal

Bikram Yoga

269 kcal

308 kcal

347 kcal

385 kcal

463 kcal

540 kcal

Ashtanga Yoga

268 kcal

301 kcal

335 kcal

368 kcal

435 kcal

502 kcal

Hatha Yoga

141 kcal

167 kcal

192 kcal

218 kcal

269 kcal

320 kcal

Iyengar Yoga

143 kcal

160 kcal

179 kcal

197 kcal

234 kcal

270 kcal

Yin Yoga

100 kcal

130 kcal

160 kcal

190 kcal

250 kcal

310 kcalTop 6 yogavormen om mee af te vallen

Iedere yogavorm heeft haar eigen intensiteit waardoor het per vorm verschilt hoeveel calorieën je verbrandt. Hieronder vind je de top 6 yogavormen om mee af te vallen.


1. Vinyasa Yoga

Bij Vinyasa Yoga staat de combinatie van houdingen en ademhaling centraal. Vinyasa Yoga lijkt veel op Ashtanga Yoga. Het verschil tussen deze vormen is dat de houdingen en de volgorde bij Ashtanga Yoga vaststaan. Bij Vinyasa Yoga is meer ruimte voor creativiteit. Er is geen strikte volgorde die je moet volgen, waardoor de invulling en uitvoering van de yogasessie telkens anders kan zijn. Met Vinyasa Yoga verbrand je tussen de 473 en 630 calorieën per uur.


2. Bikram Yoga

Bikram Yoga wordt ook wel Hot Yoga genoemd en is geschikt om af te vallen. Bikram Yoga wordt in een ruimte gedaan waar het zo’n 40 graden is. In een Bikram yogasessie voer je 26 verschillende yogahoudingen uit. Doordat het zo warm is, ga je flink zweten. Hierdoor raak je veel afvalstoffen kwijt, verbetert de bloedsomloop en krijg je soepele spieren. Met Bikram Yoga verbrand je tussen de 269 en 540 calorieën per uur. Bij Bikram Yoga wordt vaak gebruik gemaakt van een yogahanddoek en een yogamat met anti-slip, omdat je bij deze yogavorm meestal flink zweet. Met Bikram Yoga kun je uitstekend afvallen.


3. Ashtanga Yoga / Power Yoga

Met Ashtanga Yoga, ook wel Power Yoga genoemd, voer je verschillende fysieke houdingen (asana’s) direct na elkaar uit die je continu herhaalt. Door de mix van verschillende oefeningen gebruik je veel verschillende spieren. Je spieren worden telkens opnieuw geprikkeld door de volgende houding. Hierdoor wordt je lichaam flexibeler en zul je (afhankelijk van de houdingen) ook sterker worden. Bij Ashtanga Yoga gaan de yogahoudingen gepaard met een goede ademhaling. De ademhalingstechniek zorgt ervoor dat je een goede controle krijgt over zowel je lichaam als je ademhaling. Omdat je continu de oefeningen herhaalt, is Power Yoga goed voor je conditie en voor afvallen. Met Ashtanga Yoga verbrand je tussen de 268 en 502 calorieën per uur.


4. Hatha Yoga

Eén van de bekendste yogavormen is Hatha Yoga. Vanuit Hatha Yoga zijn veel andere soorten yoga ontstaan. Hatha is eigenlijk een combinatie van de zon (Ha) en de maan (Tha). Hierin staat het in evenwicht brengen van tegenstellingen centraal. Zo heeft deze vorm van yoga ook als doel om een brug te bouwen tussen alles binnen en buiten het lichaam. Net als bij vele andere yogavormen is bij Hatha Yoga de combinatie tussen ademhaling en de diverse houdingen erg belangrijk. Verder vermindert Hatha Yoga de stress, is het gezond voor onder andere het zenuwstelsel en de organen en versoepelt deze yogavorm je lichaam. Met Hatha Yoga verbrand je tussen de 141 en 320 calorieën per uur. Als je op zoek bent naar extra ondersteuning kun je het beste een dikke yogamat aanschaffen.


5. Iyengar Yoga

Iyengar Yoga is een vorm van yoga waarbij precisie en afstemming hoog in het vaandel staat. Iyengar Yoga is een vrij actieve yogavorm en zorgt voor een gedetailleerde afstemming tussen de ademhaling en de verschillende houdingen. De verschillende poses worden lang aangehouden en er wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen, zoals yogablokken en andere yoga accessoires. Het zo perfect mogelijk in balans brengen van je lichaam zorgt ervoor dat je ook je eigen geest ontwikkelt. Daarnaast zorgt Iyengar Yoga voor een betere houding tijdens en na de yogasessie. Met Iyenger Yoga verbrand je tussen de 143 en 270 calorieën per uur.


6. Yin Yoga

Yin Yoga is een rustige yogavorm waarbij je de verschillende houdingen voor een langere tijd aanhoudt. Het doel is niet om snel in verschillende houdingen te komen, maar om de houding aan te houden en je hierdoor beter te voelen. Ontspanning, zowel fysiek als mentaal, is bij Yin Yoga het allerbelangrijkste doel. Bij Yin Yoga vestig je de aandacht op het hier en nu. Doordat deze yogavorm erg rustig is, verbrand je er minder calorieën mee. Deze vorm van yoga is minder geschikt om af te vallen. Met Yin Yoga verbrand je tussen de 100 en 310 calorieën per uur. Omdat Yin Yoga een rustige yogavorm is, raden we aan om yogasokken en -handschoenen te gebruiken. Hiermee heb je extra grip en blijven je handen en voeten warm.

Bekijk ook » Yoga-oefeningen voor thuis (+ video's).


5 tips voor afvallen met yoga

1. Kies voor een actieve vorm van yoga. Bij actieve yogavormen, zoals Bikram Yoga of Power Yoga, gaat je hartslag omhoog, wordt je bloedsomloop gestimuleerd en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Dit kan ervoor zorgen dat je meer calorieën verbrandt. Hoe meer calorieën je verbrandt, hoe beter je kunt afvallen met yoga.

2. Kies een yogavorm die bij jou past. Nog belangrijker dan het kiezen voor een actieve yogavorm, is het kiezen van dé yogavorm die bij jou past. Je kunt beter een iets minder actieve yogavorm beoefenen die je prettig en fijn vindt, dan dat je met tegenzin bijvoorbeeld Bikram Yoga gaat doen. Door een manier van yoga te zoeken die bij jou past, houd je het langer vol en geniet je (naast het verbranden van calorieën) van de overige voordelen van yoga.

3. Respecteer je grenzen. Yoga kan uitdagend zijn, maar respecteer de grenzen van je lichaam. Wanneer je je eigen grenzen overschrijdt, is de kans op blessures groter. Hierdoor kan het afvallen tijdelijk stil komen te staan.

4. Beoefen yoga met regelmaat. Net als bij andere vormen van sport geldt ook voor yoga dat je het beste kunt afvallen wanneer je dit met enige regelmaat doet, bijvoorbeeld 2 of 3 keer verspreid over de week. Met drie keer een half uur yoga per week val je sneller af dan met één keer per week anderhalf uur yoga. Door regelmatig een korte yogasessie te doen, houd je je lichaam in beweging en soepel. Wanneer je met regelmaat yoga beoefent is het belangrijk dat je een goede yogamat hebt. Ben je een ervaren yogi of yogini? Zorg dan dat je beschikt over een professionele yogamat. Met een yogatas vervoer je eenvoudig jouw yogamat.

5. Combineer yoga met andere sporten. Door naast yoga ook andere (thuis)sporten te doen zoals cardio, verbrand je sneller calorieën en zul je sneller afvallen met yoga. Het uitvoeren van yogahoudingen versterkt je spieren en verbetert je conditie, wat ook bij andere sporten goed van pas kan komen. Andersom geldt hetzelfde: als je regelmatig andere sporten beoefent en sterker wordt, komt dit bij veel yogahoudingen goed van pas!

In ons Betersport Magazine vind je ook tips voor afvallen met wandelen, fietsen, op de loopband, op de crosstrainer, op de roeitrainer, met krachttraining en touwtjespringen.


Bekijk ook » tips voor het kiezen van een yogamat.

Gerelateerde artikelen


Deze producten vind je wellicht interessant


Voor 19:00 besteld morgen in huis

Afmetingen: 172 x 61 x 0,6 cm | Merk: Gaiam

  Voor 19:00 besteld morgen in huis

  Afmeting: 173 x 61 x 0,5 cm | Merk: Gaiam |

   Voor 19:00 besteld morgen in huis

   Merk: Manduka | Afmeting: 180 x 60 x 0,47 cm

    Nog 2 op voorraad

    Merk: Manduka | Afmeting: 180 x 66 x 0,4 cm     Like ons op Facebook!

      

      

     Volg ons op Instagram!

      

      

      

     Klantreviews
     Betersport scoort een 10 / 10 op basis van 100 reviews bij Feedback Company