Welke fietstrainer past bij mij? | Keuzehulp voor de beste fietstrainer

Een fietstrainer is erg populair onder de (fanatieke) wielrenners en mountainbikers. Wil je graag een fietstrainer kopen, maar weet je niet welke fietstrainer je het beste kunt kiezen? Begrijpelijk, er zijn namelijk veel verschillende soorten, typen en merken fietstrainers te koop.

fietstrainer

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij aanschaf van een fietstrainer, welke soorten fietstrainers er zijn en geven we advies over fietstrainers. We zullen daarvoor antwoord geven op de meest gestelde vragen over fietstrainers.Wat is een fietstrainer?

Met een fietstrainer train je thuis indoor op je eigen racefiets of mountainbike waarmee je normaal gesproken buiten traint. Een fietstrainer kan een goede oplossing zijn voor wanneer het buiten regenachtig, koud of donker is en het daardoor niet prettig of veilig is om buiten te gaan fietsen. In dat geval train je thuis op je eigen vertrouwde fiets. Ook kan de fietstrainer gebruikt worden als warming-up of cooling-down, of wanneer je gewoon even kort thuis wilt fietsen in plaats van een lange route.

In een fietstrainer plaats je je eigen racefiets of mountainbike. Afhankelijk van het type fietstrainer dat je hebt, moet je je achterwiel demonteren of heb je een accessoire nodig om je fiets op de fietstrainer te monteren. Daarnaast zijn er verschillende type fietstrainers verkrijgbaar waarmee je interactief met bijvoorbeeld Zwift kunt trainen.


Welke soorten fietstrainers zijn er verkrijgbaar?

Voordat je overgaat op de aankoop van een indoor fietstrainer zijn er twee keuzes die je moet maken. Wil je een Direct Drive fietstrainer, een Wheel on fietstrainer of toch een Rollerbank? Daarnaast is er verschil tussen Interactieve fietstrainer of Smart trainer en de Basic trainer.


direct drive

Direct Drive fietstrainer

Bij een Direct Drive fietstrainer haal je het achterwiel van je fiets af en bevestig je de achtervork en de ketting van je fiets met behulp van een cassette op de fietstrainer. De fietstrainer neemt daarmee de rol van het achterwiel over en kan hierdoor nauwkeurig je vermogen en snelheid meten. Ook is het met een direct drive fietstrainer mogelijk om met een zware weerstand te trainen, nauwkeurig stijgingspercentages te simuleren. Direct Drive fietstrainers zonder achterwiel zijn bovendien stille fietstrainers, wel zo handig wanneer je bijvoorbeeld rekening moet houden met huisgenoten, slapende kinderen of wanneer je in een gehorige flat woont.

wheel on

Wheel on Fietstrainers

Bij een Wheel on Fietstrainer plaats je je eigen renfiets of mountainbike in de fietstrainer. In tegenstelling tot Direct Drive fietstrainers laat je het wiel er dus aan zitten (zoals de naam het al aangeeft). Meestal moeten Wheel-on fietstrainers aangesloten worden op netstroom. De rollers van de fietstrainer zorgen voor de weerstand op je achterwiel. Het is daarbij aan te raden om een trainingsband te gebruiken om te voorkomen dat je eigen fietsband gaat slijten door de wrijving.

rollerbank

Rollerbank

De meest ‘eenvoudige’ fietstrainer is de rollenbank of rollerbank. Een rollerbank bestaat uit twee rollen waar je je fiets op kunt plaatsen. Je fiets staat niet vast en de rollen zorgen niet voor extra weerstand. Het voordeel van een fietstrainer rollenbank is dat deze, in verhouding tot direct drive fietstrainers en wheel-on fietstrainers, een stuk goedkoper zijn. Daarnaast zijn rollerbanken meestal inklapbaar en licht van gewicht waardoor je ze makkelijk mee kunt nemen, bijvoorbeeld als warming-up voor een wedstrijd. Omdat je fiets los op de rollenbank staat, moet je zelf je evenwicht bewaren waardoor je tevens actief aan je core-spieren werkt.Interactieve fietstrainer / Smart Trainer

Met een interactieve fietstrainer of Smart trainer kun je thuis sporten op je fietstrainer met behulp van apps zoals Zwift en Kinomap. De fietstrainer ontvangt via bluetooth of ANT+ gegevens van de trainingssoftware en kan op basis daarvan de weerstand van jouw racefiets of mountainbike aanpassen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een virtuele route door de Oostenrijkse Alpen te fietsen. Wanneer je volgens de virtuele route bergop fietst, zal de Interactieve trainer de weerstand verhogen zodat het voelt alsof je écht bergop aan het fietsen bent.

Daarnaast stuurt een Interactieve fietstrainer jouw trainingsgegevens, zoals afstand en snelheid, weer terug naar de trainingssoftware zoals Zwift. Hierdoor kun jij op je tablet, smartphone of computerscherm live je trainingsresultaten bijhouden.

€ 599,00

  Basic Trainer

  Een basic trainer is een fietstrainer die je zonder bijbehorende app gebruikt en het is dan ook niet mogelijk om interactief te trainen. Basic fietstrainers hoeven niet te worden aangesloten op netstroom en dit zijn meestal wheel-on fietstrainers of rollenbanken. Doordat basic fietstrainers geen interactieve trainingsmogelijkheden hebben, zijn deze vaak een stuk goedkoper. Er zijn mogelijkheden om een basic fietstrainer te koppelen met trainingsapps met behulp van een losse sensor of adapter.

  € 199,99

   Welk merk fietstrainer: Wahoo, Elite of Tacx?

   Wanneer je op zoek gaat naar een fietstrainer kom je waarschijnlijk het vaakst Wahoo fietstrainers, Elite fietstrainers en Tacx fietstrainers tegen. Dit zijn de meest bekende en meest verkochte merken fietstrainers. Alle drie de merken fietstrainers hebben in het assortiment zowel Direct Drive fietstrainers als Wheel-on fietstrainers. Ook vind je bij elk fietstrainer merk een variatie in aanbod: van instapmodel, tot middenklasse, tot topklasse. Zo is er voor elke sporter een passende fietstrainer te vinden.


   Tacx Fietstrainers

   Het meeste bekende merk is waarschijnlijk Tacx. Tacx fietstrainers staan garant voor technisch hoogstaande producten en is al jarenlang enorm populair onder zowel amateur wielrenners als profwielrenners. Tacx is een Nederlands merk en gespecialiseerd in het maken van fietstrainers en accessoires voor de fietstrainer. Tegenwoordig is Tacx onderdeel van Garmin waarmee de technische mogelijkheden nog groter zijn geworden.


   De beste en meest uitgebreide Tacx Fietstrainers zijn de Tacx Neo 2T en de Tacx Flux 2 smart.


   Wahoo Fietstrainers

   Wahoo fietstrainers behoren tot de beste en meest geavanceerde fietstrainers die er zijn. Met elke Wahoo fietstrainer heb je de mogelijkheden om interactief te trainen. Wil je álles uit je training halen, dan zit je met een fietstrainer van Wahoo zeker goed! Het enige waar je dan nog op hoeft te letten is het type fietstrainer (direct drive of wheel-on) en de nauwkeurigheid waarmee je wilt trainen. Het unieke aan fietstrainers van Wahoo is dat ze uitstekend samenwerken met de Wahoo fietstraineraccessoires: de Wahoo headwind en de Wahoo KICKR Climb trainer.

   Hét paradepaardje onder de Wahoo fietstrainers is de Wahoo KICKR Power.


   Elite Fietstrainers

   Het Italiaanse merk Elite ontwikkelt fietstrainers die worden gebruikt door grote wielerteams, en dat is niet zonder reden. De fietstrainers van Elite staan bekend om hun unieke designs, innovatieve specificaties en topkwaliteit voor een uitstekende prijs. Het assortiment van Elite is zeer divers: van interactieve fietstrainers tot basic fietstrainers, zowel direct drive als wheel-on, maar ook fietstrainers met verschillende type remsystemen zijn verkrijgbaar.

   Het topmodel binnen de Elite Fietstrainers is de Elite Direto XR.


   Top 3 beste fietstrainers   Interactief trainen op een fietstrainer?

   Interactief trainen op een fietstrainer maakt je trainer nóg leuker. Door te trainen met een applicatie, bijvoorbeeld Zwift, kun je door de hele wereld fietsen door verschillende landschappen. Gaat je landschap bergop, dan simuleert de fietstrainer door middel van de software ook een klim. Daarnaast kun je met interactieve apps wedstrijden rijden andere gebruikers, of kies je een trainingsprogramma waarin je het beste uit jezelf kunt halen. Daarnaast houdt een applicatie zoals Zwift je fietsprestaties nauwkeurig bij, zodat je jouw voortgang op de voet kunt volgen. Je kunt interactief trainen met Zwift doordat je fietstrainer met bluetooth of ANT+ een verbinding maakt met je smartphone, tablet of pc.


   Wat heb je nodig om interactief te trainen?

   Om interactief te kunnen trainen met een fietstrainer heb je het volgende nodig:

   • Racefiets
   • Interactieve fietstrainer
    Optioneel is een basis fietstrainer met aparte ANT+ antenne en snelheids- en cadanssensor.
   • Computer, TV, tablet of smartphone
   • Tablethouder wanneer je een tablet of smartphone gebruikt
   • (proef)account bij een sportapplicatie (let op: aan het gebruik van sommige sportapplicaties zijn kosten verbonden).

   Bekijk alle » accessoires voor fietstrainers en fietsonderdelen.


   Weet je zeker dat je met je fietstrainer indoor met Zwift of andere interactieve apps wilt trainen? Dan raden we aan om een interactieve fietstrainer te kiezen. Bij interactieve fietstrainers zijn alle sensoren en antennes meestal ingebouwd en hoef je geen losse accessoires meer aan te schaffen.

   Heb je een basis fietstrainer of rollerbank maar wil je wel graag interactief trainen? Geen probleem. Zoals je ziet, zijn er diverse mogelijkheden om met losse sensoren en antennes tóch interactief te kunnen trainen. Let er wel op of jouw sensoren wel gekoppeld kunnen worden met het device dat je wilt gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld bij Garmin sensoren ook een ANT+ antenne nodig, aangezien Garmin sensoren niet via bluetooth verbonden kunnen worden.


   Fietstrainer kopen?

   Overweeg je een fietstrainer te kopen, maar ben je na het lezen van bovenstaande advies nog niet zeker van welke fietstrainer de beste fietstrainer voor jou is? Neem contact op met onze klantenservice en zij voorzien je graag van een passend en vrijblijvend advies!
   Gerelateerde artikelen


   Deze producten vind je wellicht interessant


   4.5 (5 reviews)
    

   Voor 19:00 besteld morgen in huis

   Type: Interactieve fietstrainer | Aandrijving: Direct Drive | Merk: Wahoo

    Voor 19:00 besteld morgen in huis

    Type: Smart trainer | Aandrijving: Wheel On | Merk: Elite
     4.7 (3 reviews)
      

     Voor 19:00 besteld morgen in huis

     Type: Interactieve trainer | Aandrijving: Direct Drive

      Voor 19:00 besteld morgen in huis

      Type: Interactieve fietstrainer | Aandrijving: Direct Drive       Like ons op Facebook!

        

        

       Volg ons op Instagram!

        

        

        

       Klantreviews
       Betersport scoort een 10 / 10 op basis van 100 reviews bij Feedback Company