Wat is yoga? Alles over Yoga als levensstijl | Betersport

Afvallen yoga

Het woord Yoga betekent verbinden in het Sanskriet. Sanskriet is een klassieke Indische taal en werd vooral gebruikt voor religieuze geschriften. Yoga betekent dus verbinden, maar verbinden wordt vaak op verschillende manieren geïnterpreteerd. Waar de ene beoefenaar van yoga een aantal keer per week yoga-oefeningen uitvoert, past de andere yoga toe als een manier van leven. Bij yoga bestaat er geen goed of fout. In dit blog wordt beschreven wat yoga inhoudt en hoe je het toe kunt passen in je (dagelijks) leven.


Wat is yoga?

In het huidige leven, waarbij vaak stress en druk komt kijken, is bij veel mensen de balans tussen lichaam en geest niet optimaal. Met yoga kun je dit evenwicht herstellen. Je maakt je lichaam flexibel en je wordt meer bewust van wie je werkelijk bent.

De moderne yoga is een combinatie van ontspanning, bewustwording en de uitvoering van yoga-oefeningen. Yoga is dus voornamelijk de verbinding tussen lichaam en geest. Het verbinden van je lichaam en geest begint voor veel yogi/yogini met bewustwording en ademhaling. Met behulp van yoga-oefeningen kun je tot deze bewustwording komen. Tijdens yoga-oefeningen voer je bewegingen uit met je lichaam. Met de geest volg je deze bewegingen nauwkeurig.

Een ander belangrijk aspect om je lichaam met je geest te verbinden, is de ademhaling. Je ademhaling zorgt voor een verbinding tussen wat je doet en wat je denkt. Wanneer je angst voelt ga je sneller ademhalen, wat een soort sein is voor je lichaam om onder andere alerter te zijn. Met yoga leer je beter met je ademhaling omgaan, waardoor je jezelf beter en vrijer gaat voelen.

Sinds yoga vanuit Azië naar het westen is gekomen, zijn er verschillende yogavormen en varianten ontstaan. Veel beoefende yogavormen zijn: Vinyasa Yoga, Hatha Yoga, Iyengar Yoga, Ashtanga Yoga en Bikram Yoga. In een ander blogartikel lees je meer informatie over de verschillende yogavormen.


Populairste yogahoudingen / asana’s

Er zijn eindeloos veel verschillende yogahoudingen en er komen telkens weer nieuwe houdingen bij. Hierdoor is geen enkele yogasessie hetzelfde en blijf je jezelf uitdagen. Wel zijn er yogahoudingen die telkens terugkomen en zowel door beginners als gevorderden worden uitgevoerd. Yogaposes worden binnen sommige yogavormen ook wel Asana genoemd.

 • De Zonnegroet. Misschien wel de populairste yogahouding is de Zonnegroet. De Zonnegroet is een serie van 12 houdingen, die je in een soepele en ononderbroken beweging uitvoert.
 • De Krijger. Een andere populaire asana is de Krijger, waarbij je in een soort berghouding staat. De Krijger zorgt voor het verbinden van het bovenlichaam met het onderlichaam.
 • De Slapende Vishnu. Waar je de Krijger staand uitvoert, doe je de Slapende Vishnu liggend op je zij. Bij de Slapende Vishnu ligt de focus deels op je balans.
 • De Trikonasana. De Trikonasana stimuleert de organen in de buik en maakt ruimte vrij aan de zijkant van het lichaam om adem te halen.
 • De Cobra. Een andere vaak uitgevoerde houding is de Cobra. Bij de Cobra buig je achterover, waardoor je borst een beetje opent. Hierdoor masseer je de organen en krijg je nieuwe energie in je lichaam.
 • De Sfinx. De laatste populaire asana is de Sfinx. De Sfinx lijkt een beetje op de Cobra, omdat je hierbij ook achteroverleunt. Bij de Sfinx steun je op je onderarmen en buig je de rug minder diep dan bij de Cobra.

Meer informatie over deze yogaposes? Lees dan » Yoga-oefeningen voor thuis. Hier vind je meer uitleg over de zojuist besproken yogahoudingen, zodat je meteen kunt starten met je yogasessie.


De 8 yogasoetra’s

Voor veel mensen stopt yoga bij het uitvoeren van oefeningen en het controleren van de ademhaling, maar oorspronkelijk zijn dit slechts enkele onderdelen van wat yoga in zijn geheel is. Yoga kun je zien als een levensstijl waarvan het uitvoeren van yoga-oefeningen een onderdeel is. De Indiase filosoof Patanjali heeft ruim 2000 jaar geleden 8 yogasoetra’s opgesteld. Deze yogasoetra’s hebben als doel om de yoga levensstijl op je te laten inwerken en hier je geluk uit te halen. Hieronder vind je het achtvoudige yogapad.

1. Yama’s. Yama is de eerste stap van de acht yogasoetra’s. Yama bestaat uit vijf onderdelen waaraan je jezelf moet houden. Deze vijf onderdelen zijn: geen geweld gebruiken, altijd de waarheid spreken, niet stelen, zelfbeheersing en niet hebzuchtig zijn.

2. Niyama’s. Waar de Yama’s zijn bedoeld als regels naar buiten toe, richten de Niyama’s zich meer op het persoonlijke en innerlijke. De vijf niyama’s zijn: houd je lichaam en geest zuiver, ben tevreden, beheers je energie, ontwikkel jezelf en reflecteer en geef je over aan het universum.

3. Asana. Asana is de meest bekende yogasoetra en bestaat uit de yogahoudingen die je uitvoert. Deze yogahoudingen zorgen voor lenigheid, een betere doorbloeding en verbinding tussen lichaam en geest.

4. Pranayama. De stap Pranayama bestaat uit het controleren van je ademhaling. Hierbij gaat het niet alleen om de ademhaling, maar om je levenskracht. Door ademhalingsoefeningen uit te voeren krijg je meer zuurstof in je hersenen en worden energiestromen gestuurd.

5. Pratyahara. Pratyahara betekent eigenlijk dat je de zintuigen naar buiten uitschakelt. Hierdoor keert de aandacht terug naar jezelf, het innerlijk. Zo krijg je minder externe prikkels binnen en keer je terug naar je geest.

6. Dharana. De stap Dharana bestaat uit het focussen en concentreren op een object, gedachte of ademhaling. Hierdoor leer je de geest beter concentreren en ga je op in het object.

7. Dhyana. De zevende soetra, Dhyana, bestaat uit meditatie. Tijdens het mediteren zit je volledig in het hier en nu. Je bent bewust van wat er in je lichaam gebeurt, accepteert dit en laat het weer los.

8. Samadhi. De laatste stap, Samadhi, is de stap die je met alle voorgaande stappen probeert te bereiken. Door de diepe vorm van meditatie ben je verbonden met alles in het universum. Je geest is zuiver en je bent helemaal in het hier en nu.
Gerelateerde artikelen


Deze producten vind je wellicht interessant


Voor 19:00 besteld morgen in huis

Afmetingen: 172 x 61 x 0,6 cm | Merk: Gaiam

  Voor 19:00 besteld morgen in huis

  Afmeting: 173 x 61 x 0,5 cm | Merk: Gaiam |

   Voor 19:00 besteld morgen in huis

   Merk: Manduka | Afmeting: 180 x 60 x 0,47 cm

    Nog 2 op voorraad

    Merk: Manduka | Afmeting: 180 x 66 x 0,4 cm     Like ons op Facebook!

      

      

     Volg ons op Instagram!

      

      

      

     Klantreviews
     Betersport scoort een 10 / 10 op basis van 100 reviews bij Feedback Company