Hometrainer of crosstrainer: wat is beter?

De hometrainer en crosstrainer zijn twee populaire fitnessapparaten. Er zijn duidelijk verschillen te zien tussen de apparaten, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Zowel de hometrainer als de crosstrainer zijn ideaal om thuis te gebruiken als de weersomstandigheden buiten slecht zijn.

Wil je conditie opbouwen, in beweging blijven of afvallen, dan is de een niet beter dan de ander. Beide fitnessapparaten zijn namelijk een goede optie. Twijfel je of de crosstrainer of hometrainer het beste bij jou past? Wij zetten de verschillen en overeenkomsten tussen de hometrainer en crosstrainer voor je op een rij zodat jij makkelijk kunt bepalen of de hometrainer of crosstrainer beter bij jou past.


Hometrainer vs. Crosstrainer

 

Hometrainer

Crosstrainer

1. Afvallen

Ja

Ja

2. Conditie verbeteren

Ja

Ja

3. Full body workout

Nee

Ja

4. Geschikt voor revalidatie

Ja

Nee

5. Geschikt voor thuisgebruik

Ja

Ja

6. Veel mogelijkheden om te verstellen

Ja

Nee

7. Buikspieren en stabiliteit trainen

Nee

Ja

8. Low impact

Ja

Ja

9. Trainen op hartslag mogelijk

Ja

Ja

10. Intensief trainen en flink zweten

Ja / Nee

Ja


Over de hometrainer

Een hometrainer wordt meestal gebruikt voor thuis en er worden op een eenvoudige manier meerdere spieren in je onderlichaam getraind. Je maakt met een hometrainer een fietsbeweging die gelijk is aan de bekende beweging op een ‘normale’ fiets. Hierdoor is de hometrainer een zeer laagdrempelig fitnessapparaat dat door iedereen te gebruiken is ongeacht je beginniveau. De hometrainer wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het opbouwen van conditie, revalidatie of afvallen. De hometrainer is ideaal voor mensen met een beperkte mobiliteit, want je traint namelijk zittend en door de roterende beweging worden gewrichten weinig belast. Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn er diverse hometrainers met lage instap zodat op- en afstappen geen problemen vormt. Ook voor mensen die goed ter been zijn of mensen met een uitstekende conditie biedt de hometrainer voldoende mogelijkheden voor bijvoorbeeld afvallen met een hometrainer en calorieën verbranden met fietsen.Over de crosstrainer

Met de crosstrainer kun je conditie opbouwen, vet verbranden en afvallen. Een voordeel van trainen op een crosstrainer is dat je een full body workout doet. Op een crosstrainer gebruik je namelijk je hele lichaam, waardoor veel verschillende spieren tegelijkertijd gebruikt worden. Met je onderlichaam maak je een ronddraaiende of langlauf-achtige beweging waarbij kracht nodig is vanuit je benen, hamstrings en bilspieren. Je rompspieren heb je nodig voor een stabiele houding. Tot slot gebruik je je armspieren, borstspieren en rugspieren bij het bewegen van de handvaten.

De kans op blessures is klein als je op een crosstrainer traint, want je gewrichten worden ontlast. Omdat je op een crosstrainer een stuk intensiever kunt trainen dan op een hometrainer is enige basisconditie wel aanbevolen.Hometrainer of crosstrainer: de overeenkomsten en verschillen

Behalve op het gebied van trainingsdoelen, de spieren die je gebruikt en het beginnersniveau zijn er een aantal overeenkomsten en verschillen bij het gebruik van de hometrainer en crosstrainer. De belangrijkste kenmerken van beide fitnessapparaten zijn onder andere de houding die je aanneemt, het gewicht van het vliegwiel en de mogelijkheden om te verstellen.


Houding

Bij beide fitnessapparaten is je houding anders. Op een hometrainer train je in een zittende houding en maak je een bekende fietsbeweging. Op een crosstrainer heb je een rechtopstaande houding en maak je een soort hardloop of langlauf-beweging. Voor beide apparaten geldt overigens dat je de juiste houding aan moet nemen, waarbij je rug recht is en je schouders laag en ontspannen. Het verschil tussen beide fitnessapparaten is dat je bovenlichaam bij de crosstrainer ook (zwaar) belast kan worden, terwijl dat bij de hometrainer niet het geval is dankzij de zittende houding.

Wanneer je een fitnessapparaat wilt kopen moet je kijken of de houding die je aan moet nemen en of die beweging als prettig aanvoelt. Of je de juiste houding kunt aannemen is tevens afhankelijk van je eigen lichaamslengte en de grootte van het fitnessapparaat. Let er daarom op of er een maximale lichaamslengte wordt aangegeven bij de hometrainer of crosstrainer. Een te klein fitnessapparaat zorgt namelijk voor een onaangename sportervaring aangezien je niet de juiste houding kunt aannemen.

Houding hometrainer

Zithouding hometrainer

Houding crosstrainer

Rechtopstaande houding crosstrainer


Vliegwiel

Allebei de fitnessapparaten zijn voorzien van een vliegwiel en dat vliegwiel maakt een ronde beweging. De vloeiende beweging van zowel een crosstrainer als hometrainer wordt voor een gedeelte bepaald door het vliegwiel. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe soepeler de beweging aan zal voelen. Met een zwaar vliegwiel kun je intensiever en met grotere weerstand trainen. Omdat de crosstrainer vaak gekocht wordt om intensief te belasten, is het gewicht van het vliegwiel bij de crosstrainer een belangrijke eigenschap om op te letten. Een fitnessapparaat met een licht vliegwiel is overigens niet minder goed. Wanneer je een hometrainer of crosstrainer niet intensief gebruik dan is een licht vliegwiel voldoende.


Vliegwiel crosstrainer

Bij een crosstrainer kan het vliegwiel aan de voorkant of aan de achterkant van het fitnessapparaat geplaatst zijn. Het verschil voel je in de beweging die je maakt met je benen. Een vliegwiel aan de achterkant zorgt voor rondere beweging waardoor er meer druk op de voorkant van de bovenbenen komt. Doordat de lengtepas korter is kan deze houding zwaarder aanvoelen. Deze beweging is dan meer te vergelijken met hardlopen en belast je gewrichten iets meer. Als het vliegwiel zich aan de voorkant bevindt dan wordt de afstand die de pedalen afleggen een stuk groter. Tevens staan je voeten dichter bij elkaar doordat de behuizing niet door de benen door loopt. Hierdoor lijkt de beweging meer op een natuurlijke loopbeweging.

Crosstrainer met vliegwiel voor

4.7 (4 reviews)
 

Voor 19:00 besteld morgen in huis

€ 799,00 € 1.059,00

  Crosstrainer met vliegwiel achter

  4.7 (20 reviews)
   

  Voor 19:00 besteld morgen in huis

  € 749,00 € 999,00

   Vliegwiel hometrainer

   Een hometrainer heeft alleen een vliegwiel aan de achterkant. Bij de hometrainer heb je dus geen verschillende modellen waar je tussen kunt kiezen. Ten opzichte van een normale fiets verdwijnt het voorwiel en neemt het vliegwiel de plek in van het achterwiel. Op de hometrainer maak je dezelfde ronde trapbeweging als op een normale fiets. Als je stopt met trappen dan zal het vliegwiel ook stoppen. Het voelt echt alsof je aan het fietsen bent.


   Verstelbaar

   Niet iedereen is even groot, heeft dezelfde beenlengte of dezelfde armlengte. Daarom zijn veel fitnesapparaten verstelbaar, zodat ze door verschillende mensen van verschillende formaten gebruikt kunnen worden. Omdat je op de hometrainer een zithouding aanneemt, zijn er bij de hometrainer meer mogelijkheden om te verstellen dan bij de crosstrainer.

   Verstelbare hometrainer

   Alle hometrainers zijn verstelbaar. Je kunt het zadel van de hometrainer in hoogte verstellen en bij sommige modellen ook horizontaal. Het is belangrijk om het zadel van de hometrainer in de juiste stand te verstellen om een goede zithouding aan te nemen. Wanneer je met je voeten nauwelijks bij de pedalen komt of met je knieën bijna tegen het stuur aan zit, dan gaat dit ten koste van de effectiviteit van je training én vermindert het je trainingsplezier. Uiteindelijk wordt de kans op blessures groter wanneer je langdurig traint op een hometrainer die niet in de juiste stand staat. Daarnaast is vaak het stuur van de hometrainer verstelbaar zodat mensen met lange of korte armen altijd een goede grip aan het stuur hebben.

   Houding hometrainer

   Verstelbare crosstrainer

   Ook sommige crosstrainers hebben verstelbare mogelijkheden. Er zijn crosstrainers waarbij de afstand tussen de pedalen, de hellingshoek of de lengtepas versteld kan worden. Door de crosstrainer te verstellen, kun je een beweging creëren die voor jou het meest prettig aanvoelt. Een verstelbare crosstrainer is overigens geen noodzaak en de mogelijkheden om te verstellen zijn vaak alleen beschikbaar op de duurdere modellen. Je loopt dan ook geen blessures op als je crosstrainer niet verstelbaar is. Bij de crosstrainer is het belangrijker om te letten op de afmetingen van de crosstrainer. Ben je zelf wat langer (groter dan 1.80m) dan is het af te raden om een kleine crosstrainer te kopen aangezien de kans dan groot is dat je een verkeerde houding aanneemt.

   Houding crosstrainer

   Crosstrainer of hometrainer: wat past bij mij?

   Welk cardioapparaat nou het beste bij jou pas hangt af van een aantal factoren. Wil je zittend trainen en de focus leggen op je benen? Hou je van buiten fietsen? Is je trainingsdoel om in beweging te blijven of afvallen? Of ben je wellicht slecht ter been of start je binnenkort met revalideren? Dan is de hometrainer wellicht de beste optie voor jou.

   Heb je liever een apparaat waarmee je je hele lichaam kunt trainen? Wil je trainen voor een ijzersterke conditie, intensief trainen en flink zweten? Of wil je meer spieren opbouwen? Dan is de crosstrainer perfect voor jou.

   Beide apparaten hebben een lage impact op jouw lichaam en zijn ideaal om een conditie op te bouwen. Ook afvallen gaat heel goed met allebei de apparaten. Wil je meer informatie over de crosstrainers en hometrainers of wil jij hulp bij jouw keuze tussen de crosstrainer en hometrainer? Neem dan contact op met onze productspecialisten.
   Gerelateerde artikelen


   Deze producten vind je wellicht interessant


   4.8 (24 reviews)
    

   Voor 19:00 besteld morgen in huis

   Gewicht vliegwiel: 7 kg | Lengtepas: 40 cm | Max. belastbaar gewicht: 120 kg
    4.9 (59 reviews)
     

    Voor 19:00 besteld morgen in huis

    Gewicht vliegwiel: 10 kg | Maximale Lichaamslengte: 195 cm | Max. belastbaar gewicht: 150 kg
     4.4 (14 reviews)
      

     Voor 19:00 besteld morgen in huis

     Gewicht vliegwiel: 7 kg | Lengte: 50 cm | Max. belastbaar gewicht: 135 kg
      4.5 (9 reviews)
       

      Voor 19:00 besteld morgen in huis

      Gewicht vliegwiel: 10 kg | Maximale Lichaamslengte: 200 cm | Max. belastbaar gewicht: 180 kg       Like ons op Facebook!

        

        

       Volg ons op Instagram!

        

        

        

       Klantreviews
       Betersport scoort een 10 / 10 op basis van 100 reviews bij Feedback Company