Loopband Trainingsschema

Je hebt een loopband aangeschaft of overweegt dit te gaan doen, maar je hebt nog geen idee hoe je hierop gaat trainen. Komt dit je bekend voor? Lees dan dit artikel. Want hierin geven wij je een trainingsschema voor de loopband om vet te verbranden en aerobe conditie te verbeteren!

» scroll direct naar het trainingsschema!

loopband trainingsschema

Met deze looptraining kun je jouw aerobe conditie verbeteren en je spieren zo stimuleren dat deze tijdens de training meer vet verbranden. Bij deze training ligt de nadruk op lagere intensiteitsniveaus om een optimale vetverbranding te realiseren. Het voordeel van deze training is dat je de aerobe conditie en uithoudingsvermogen verbetert, zodat je in de toekomst zwaardere trainingen aan kunt. Maar let op: je mag hier moe van worden. Enige vorm van basisconditie is dus wel gewenst!

Voor deze training is een loopband met een instelbare snelheid en hellingshoek vereist. Loopbanden bieden een uitstekende aerobe training, waarbij bekende lichaamsmechanismen worden gebruikt die je ook bij normale voortbeweging toepast. Een voordeel van trainen op een loopband is dat deze beweging exact hetzelfde is als buiten wandelen of joggen. Doordat je met een loopband in huis kunt trainen, ben je niet meer afhankelijk van slechte weersomstandigheden zoals regen of koude temperatuur.

De loopband bevat een bewegende band; wellicht dat je even moet wennen voordat je je evenwicht goed kunt bewaren bij hogere snelheden. Zolang je nog niet volledig vertrouwd voelt op de loopband, kun je het beste je evenwicht bewaren door naar een vast punt in de verte en niet naar de grond of opzij te kijken.

Op zoek naar een goede loopband voor thuis?


4.8 (22 reviews)
 

Voor 19:00 besteld morgen in huis

€ 649,00 € 875,00
  5.0 (1 review)
   

  Voor 19:00 besteld morgen in huis

  € 2.495,00

   bekijk alle loopbanden


   Vetverbranding op topniveau

   Met het vetverbrandingsprogramma op topniveau train je om je lichaam meer vet bij een hogere intensiteit te verbranden. Met behulp van conditietrainingen zal dit alleen maar meer verbeteren. Door de nadruk te blijven leggen op een relatief laag intensiteitsniveau kunnen de spieren voldoende zuurstof uit een verbeterde bloedsomloop opnemen voor een optimale vetverbranding. Dit wordt je aerobe vermogen genoemd. Door de vetverbranding te verbeteren kun je vet bij hogere intensiteiten verbranden naarmate je trainingsprogramma wordt uitgebouwd met nieuwe conditie- en piekconditietrainingen.

   Watch video

   Met deze komende training wordt niet alleen de vetverbranding in de spieren gestimuleerd, maar ook voortgebouwd op de aerobe basis. Deze basis bouw je door middel van conditietraining later in een fitnessprogramma uit. De spieren en pezen worden ook versterkt door de hellingshoek gedurende de training bij te stellen om specifieke spiergroepen aan te pakken.

   Eerdere ervaring aangeraden: 2 weken vetverbrandingstrainingen op beginnersniveau met de elliptische trainer of de loopband.

   Medische toestemming: raadpleeg je arts voordat je een trainingsprogramma begint of verzwaart.


   Trainingstips loopband ter voorbereiding

   • Ter voorbereiding op de loopband training kun je rekken en strekken.
   • Warm ook je spieren goed op door 3 tot 5 minuten in een stevig tempo te wandelen.
   • Begin de training met voldoende vocht in je lichaam: drink 0,25-0,35 liter water of sportdrank één uur voorafgaand aan de training.
   • Hetzelfde geldt voor eten en neem één uur voordat je met de training begint een maaltijd of snack met koolhydraten en eiwitten.
   • Train niet als je misselijk of geblesseerd bent of als je koorts hebt.
   • Gebruik de handgrepen om je streefhartslag te bekijken. Om nauwkeurig op hartslag te trainen schaf je beter een hartslagband aan.

   Training in detail

   De duur van de training is 30 minuten en de frequentie is 4 á 5 keer per week. Train ten minste twee 2 weken lang 4 maal per week voordat je overgaat op een verzwaring van deze training. Je kunt het best deze training handmatig aanpassen op je loopband; selecteer dus geen trainingsprogramma. De snelheid die je dient te selecteren is afhankelijk van je ervaring en conditie. Is je hartslag te laag, ga dan harder lopen, en andersom: is je hartslag te hoog, loop dan rustiger. Hetzelfde geldt voor de hellingshoek.

   Het intensiteitsniveau van deze training is gemiddeld 65-80% van de theoretische maximale hartslag. Je warming-up en cooling-down mag maximaal 55-65% van je theoretische maximale hartslag zijn. Je theoretische maximale hartslag bereken je als volgt: 220 minus [je leeftijd]. Ter illustratie: ben je 40 jaar, dan is je theoretische maximale hartslag 180 slagen per minuut. Bij een intensiteit van 65-80% mag je hartslag dus tussen de (180*0,65=) 117 en (180*0,8=) 144 slagen per minuut zijn.


   Loopband Trainingsschema

   De training heeft een duur van 30 minuten. De warming up en de cooling-down duren elk 3 minuten. De tussenliggende tijd verander je om de 4 á 5 minuten iets in je hartslag door snelheid of hellingshoek aan te passen. Hieronder wordt stapsgewijs weergegeven op welk percentage je van je theoretisch maximale hartslag mag trainen, hoe je deze hartslag bereikt en welke spiergroepen je tevens aan het trainen bent.

   • Minuut 0-3: opwarming. Streefzone hartslag = 55-65%. Begin rustig op de loopband met een hellingshoek van 0% en houd een tempo aan waarmee je jouw streefzone bereikt. Indien je zonder hartslagband traint, kun je de handgrepen van de loopband op dit moment loslaten en je lichaam stabiliseren door je borst- en buikspieren aan te spannen. Beweeg je armen en heupen zoals bij een normale loopbeweging en kijk naar een vast punt in de verte totdat je gewend bent aan de bewegende loopband. Gebruik de grepen voor je evenwicht en om eventueel je hartslag te controleren.
   • Minuut 3-7: vetverbrandingsinterval. Streefzone hartslag = 65-75%. Spiergroep = beenstrekkers en kuiten. Houd de hellingshoek nog op 0%. Begin het tempo te verhogen om je hartslag binnen het bereik van 65-75% te houden. Je moet rustig kunnen ademhalen en een gesprek kunnen voeren zonder dat je buiten adem raakt. Verlaag het tempo als je merkt dat je moeite krijgt met ademhalen. Zodra je dit weer onder controle hebt, kun je het tempo weer verhogen.
   • Minuut 7-12: interval voor intensieve vetverbranding. Streefzone hartslag = 75-80%. Vergroot de hellingshoek naar 1%. Pas zo nodig de snelheid aan om je hartslag binnen de streefzone te houden. Na elke vijfde training zou je gemakkelijker binnen de hartslagstreefzone moeten kunnen blijven bij een hoger pastempo en hogere weerstandsinstellingen. Wees echter geduldig en gun je lichaam en hart de tijd om zich aan de training aan te passen.
   • Minuut 12-17: vetverbrandingsinterval. Streefzone hartslag = 65-75%. Spiergroep = diverse waaronder de hamstrings en beenstrekkers. Vergroot de hellingshoek naar 3%. Pas het tempo aan om je hartslag binnen de streefzone te houden. Het maakt niet uit als je alleen binnen de streefzone kunt blijven door het looptempo te verlagen. Het kan dagen of weken duren voordat je conditie dit niveau bereikt.
   • Minuut 17-22: interval voor intensieve vetverbranding. Streefzone hartslag = 75-80%. Spiergroep = beenstrekkers en kuiten. Verklein de hellingshoek naar 0%. Verhoog je tempo om je hartslag tijdens het volledige interval binnen de streefzone te houden.
   • Minuut 22-27: vetverbrandingsinterval. Streefzone hartslag = 65-75%. Spiergroep = bilspieren. Vergroot de hellingshoek naar 5%. Verlaag het tempo zodat je hartslag de streefzone bereikt. Geleidelijk zal je merken dat je bij een hoger tempo binnen de streefzone kunt blijven naarmate je aerobe conditie verbetert door de training.
   • Minuut 27-30: cool-down. Streefzone hartslag = 55-65%. Verklein de hellingshoek naar 0%. Verlaag het tempo om je hartslag in de streefzone voor de cool-down te brengen. Houd in de gaten hoe lang het duurt voordat je hartslag de streefzone bereikt. Naarmate je conditie verbetert, zal je hartslag sneller vertragen zodra de trainingsintensiteit afneemt. Ga verder met de cool-down totdat je hartslag gedurende minimaal één minuut binnen de streefzone blijft.

   Gefeliciteerd! Je hebt de vetverbrandingsfase van je hardlooptraining voltooid!

   5.0 (2 reviews)
    

   Voor 19:00 besteld morgen in huis

    Heb je behoefte aan een lichtere of zwaardere training of wil je graag een training schema dat specifiek voldoet aan jouw huidige niveau? Bij aanschaf van een loopband van BeterSport ontvang je gratis een Persoonlijk Trainingsprogramma, dat op basis van enkele eenvoudige testresultaten voor jou wordt vastgesteld door een van onze bewegingsspecialisten. Dit gratis persoonlijke trainingsprogramma is exclusief voor klanten van Betersport. Bekijk deze pagina voor meer informatie » GRATIS persoonlijk trainingsprogramma.


    bekijk krachttraining hardlopers loopbanden

    Gerelateerde artikelen


    Deze producten vind je wellicht interessant


    4.6 (23 reviews)
     

    Voor 19:00 besteld morgen in huis

    Vermogen motor: 1,5 pk | Max. snelheid: 13 km/h | Loopoppervlak: 128 cm x 41 cm
     4.9 (16 reviews)
      

     Voor 19:00 besteld morgen in huis

     Vermogen motor: 3 pk | Max. snelheid: 22 km/h | Loopoppervlak: 147 cm x 57 cm
      4.9 (18 reviews)
       

      Voor 19:00 besteld morgen in huis

      Vermogen motor: 2,5 pk | Max. snelheid: 20 km/h | Loopoppervlak: 137 cm x 54 cm
       4.8 (13 reviews)
        

       Voor 19:00 besteld morgen in huis

       Vermogen motor: 1,5 pk | Max. snelheid: 13 km/h | Loopoppervlak: 125 cm x 42 cm        Like ons op Facebook!

         

         

        Volg ons op Instagram!

         

         

         

        Klantreviews
        Betersport scoort een 10 / 10 op basis van 100 reviews bij Feedback Company