Sporten en afvallen? Onze 5 tips voor afvallen door sporten!

afvallen

Afvallen kan op veel verschillende manieren. Je valt af wanneer je meer calorieën verbrandt dan dat je binnen krijgt. Je kunt afvallen door óf minder calorieën te gaan eten (diëten) óf door meer calorieën te verbranden (sporten/fitness) of een combinatie hiervan. Vaak is de combinatie van sporten en diëten het effectiefst als je snel wilt afvallen. De beste manier om af te vallen bestaat niet, dit is afhankelijk per persoon.

Wij raden aan om een dieet altijd te combineren met bewegen. Sporten is niet alleen goed om calorieën te verbranden en af te vallen. Enkele andere voordelen van sporten zijn:

 • Vermindering van stress. Door te sporten maakt je lichaam stoffen aan, waaronder endorfine (het ‘gelukshormoon’). Deze stoffen zorgen ervoor dat je humeur verbeterd wordt en je letterlijk en figuurlijk beter in je vel gaat zitten. Sporten is tevens een goede manier om ‘je hoofd even leeg te maken’. Doordat je even volledig kunt focussen op sporten, ben je minder bezig met de problemen van die dag.
 • Betere bloedsomloop. Dankzij sporten val je niet alleen af, maar het zorgt ook voor een betere bloedsomloop. Wanneer je sport gaat je hartslag omhoog. Hierdoor gaat het bloed sneller door je bloedvaten (en organen) stromen. Je vermindert hiermee de kans op hart- en vaatziekten en het zorgt er tevens voor dat je hart sterker wordt.
 • Betere lichaamshouding. Behalve dat sport goed is om af te vallen, zorgt sporten ook voor het opbouwen van spieren. Vooral fitness is hier uitermate geschikt voor. De spieren in je buik, rug, benen en schouders zorgen ervoor dat je een betere lichaamshouding aanneemt.

Hou in gedachten dat de getallen op je weegschaal niet bepalend zijn voor je afvalproces. Zo is krachttraining een onderdeel van je vetverbranding, wat zorgt voor het afvallen. Als je sport beoefent, zoals fitness, bouw je spieren op waardoor je ook iets zwaarder wordt. Echter, na het sporten vragen ook je spieren energie om te herstellen, wat ervoor zorgt dat je afvalt. Kortgezegd zul je op de korte termijn nog niet veel merken van het afvallen als je meer gaat sporten. Op de lange termijn brengt het sporten wel gewichtsverlies en andere voordelen met zich mee! Fitness en andere vormen van sport zorgen er dus wel degelijk voor dat je afvalt. Een andere manier om de voortgang van het afvallen te bepalen is door de omtrek van je buik te meten. Doe dit telkens op hetzelfde moment van de dag, bijvoorbeeld 's ochtends wanneer je opstaat, en niet net na het avondeten.

De ene type sporter houdt niet van hardlopen en de andere type sporter heeft geen tijd om elke dag in de sportschool aan de gewichten te hangen om af te vallen. Zo is de beste manier van sporten en afvallen voor iedereen anders. Vaak wordt gezegd dat afvallen alleen mogelijk is door fitness in de sportschool, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. We geven je daarom 5 verschillende tips om meer te bewegen. Wil je graag aan de slag met sporten en afvallen? Kies dan de manier die het beste bij jou past!


1 Touwspringen

De eerste manier is heel simpel: touwtjespringen. Je deed het vroeger op het schoolplein waarschijnlijk al, maar ook nu is het springtouw nog erg populair. Springoefeningen zijn zowel goed voor de spieropbouw als voor conditieverbetering. Niet raar dus dat je in veel sportscholen naast de vele apparaten voor fitness een springtouw aantreft. Daarnaast is touwtjespringen een ideale vorm om mee te beginnen wanneer je eigenlijk niet zo veel tijd hebt om te sporten.

€ 6,95 € 8,95

  Touwtjespringen is veel te intensief om een uur achter elkaar te doen, dus doe dit elke dag een paar minuten. Bouw dit goed op: waarmee je begint is afhankelijk van je basisconditie. Begin bijvoorbeeld met drie keer 1 minuut touwtjespringen, waarbij je de middelste set op hoog tempo doet. Wanneer je aan het einde van de set merkt dat je nog niet buiten adem bent, kun je een extra set toevoegen of overgaan tot drie keer 2 minuten springen, etc.

  Het voordeel van sporten met een springtouw, in tegenstelling tot bijvoorbeeld fitness in een sportschool, is dat dit relatief weinig tijd in beslag neemt, het een makkelijke oefening is én dat je het gewoon (goedkoop) thuis kunt doen. Een ideale manier om te sporten en af te vallen dus!


  2 Core training

  De tweede manier is het uitoefenen van core oefeningen. Core oefeningen kun je overal uitvoeren en zijn zeer effectief. Onder ‘core’ verstaan we de buik- en rugspieren. Met een sterke core krijg je ook een betere lichaamshouding wanneer je rechtop staat of zit. Ook hierbij zie je maar weer dat sporten niet alléén goed is om af te vallen, maar ook andere voordelen heeft.

  Core oefeningen nemen weinig plaats in beslag en je hebt er nauwelijks hulpmiddelen voor nodig. Maar let erop: bij buikspieroefeningen denk je al snel aan lekker op je rug op een fitnessmatje liggen en crunches uitvoeren. Wil je echt resultaat boeken en een strakke core ontwikkelen, dan zul je toch intensief moeten gaan sporten. Deins je niet terug van een beetje zweten en heb je wel zin in een paar uitdagende oefeningen?


  In dit artikel vind je » de beste buikspieroefeningen om alleen én in tweetallen uit te voeren


  En in dit artikel vind je behalve buikspieroefeningen ook » andere (core-)oefeningen die je eenvoudig thuis kunt doen


  3. Cardio

  Eén van de fitnessvormen waarop je kunt afvallen door te sporten is een cardiotraining. Met een cardiotraining kun je veel vet verbranden en effectief afvallen, maar dit is geen garantie. Simpelweg op een hometrainer gaan zitten, een half uur rustig sporten en er weer afstappen is helaas niet de manier waarop je snel afvalt. De juiste training is daarbij noodzakelijk. Wil je veel calorieën verbranden (en uiteindelijk vet verbranden en afvallen) dan moet je een intervaltraining of een intensieve duurtraining doen.

  5.0 (2 reviews)
   

  Voor 19:00 besteld morgen in huis

   • Intervaltraining: bij een intervaltraining wissel je periodes van rustig trainen af met een periode van intensief trainen. Bijvoorbeeld op een loopband: 2 minuten wandelen, 2 minuten hardlopen. Herhaal dit zes keer en je hebt een goede beginnerstraining. Als je progressie wilt boeken, moet je erop letten dat je jezelf blijft uitdagen.
    Op het moment dat de training je makkelijk afgaat, is dit het teken dat je de training zwaarder moet maken om sneller resultaat te boeken en af te vallen. Dit kan door meer herhalingen in te bouwen, je intensieve periodes langer te maken, of je intensieve periodes nóg intensief te maken, bijvoorbeeld 10 km per uur te hardlopen in plaats van 9 km/h. Door deze vorm van fitness verbrand je meer calorieën en val je sneller af.
   • Intensieve duurtraining: bij duurtrainingen is het lastig om een beginniveau te vinden. Duurtraining is namelijk pas effectief een effectieve vorm van sporten wanneer je dit op een stevig tempo uitvoert, maar als beginner is dit erg zwaar en daarom lastig vol te houden. Een goede opbouw is daarom voor beginners essentieel. Heb je daar hulp bij nodig? Vraag dan een persoonlijk trainingsprogramma aan. Dit is gratis bij aankoop van een cardio apparaat. De intensieve duurtraining is ook een effectieve vorm van sporten om calorieën te verbranden en af te vallen.

   Cardio-trainingen kun je uitvoeren in de sportschool, maar dit kan ook eenvoudig thuis. Cardio-apparaten zijn grofweg in te delen in: hometrainers, loopbanden, crosstrainers, roeitrainers en spinningfietsen.

   In deze artikelen vind je schema's en tips voor afvallen en calorieën verbranden op een crosstrainer, hometrainer, loopband en roeitrainer.


   cardio-fitness


   4. Zwemmen

   Een effectieve, maar voor veel mensen een onbekende, manier van vetverbranding en afvallen is zwemmen. Enkele van de vele voordelen van zwemmen zijn:

   • In het water ben je ‘gewichtsloos’. Je hoeft geen gewicht te dragen, niet je eigen gewicht en ook niet het gewicht van krachtapparaten. Hierdoor verminder je de kans op blessures.
   • Zwemmen zorgt voor een betere longinhoud. Dit komt doordat je sport en buiten adem begint te raken, maar tegelijkertijd je adem voor korte tijd moet inhouden (bijvoorbeeld wanneer je de borstcrawl zwemt). Zwemmen wordt daarom ook vaak aangeraden bij mensen met astma of astmatische klachten. Afvallen is dus niet de enige reden om te gaan sporten!
   • Zwemmen zorgt voor sterkere (core-)spieren. Als je niet direct als een baksteen naar de bodem wilt zinken, moet je diverse buik- en rugspieren aanspannen. In het begin zal dit erg lastig zijn, maar op den duur zul je deze spieren gebruiken zonder dat je hier bewust van bent. Hier heb je ‘op het droge’ ook profijt van. Behalve core spieren gebruik je nagenoeg ook bijna alle andere spieren in je lichaam.

   5. Combineer cardio met kracht

   Zoals eerder kort aangehaald verbranden je spieren ook calorieën. Wanneer je een (zware) krachttraining hebt gehad, hebben je spieren tijd nodig om te herstellen. En dit herstellen kost energie, dus calorieën, wat ervoor zorgt dat je af kunt vallen. Omdat je – met name als beginnend sporter – krachttraining nog niet lang kunt volhouden, kun je dit het best combineren met cardio. De combinatie van kracht en cardio is op de lange termijn een uitstekende vorm van fitness om af te vallen. In eerste instantie kan het zijn dat je wat aankomt, omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Op lange termijn zul je merken dat de combinatie van deze twee fitnessvormen werken om af te vallen.

   Alles over cardio en krachttraining combineren « lees je in dit artikel.

   cardio en kracht combineren


   Nog enkele belangrijke tips voordat je gaat beginnen met sporten:


   • Zorg voor voldoende herstel. Met name als starter kan het in het begin zwaar zijn om meerdere keren per week of zelfs elke dag te sporten. Bouw dit goed op en begin niet direct met 6 keer per week touwtjespringen of 4 keer per week intensieve cardiotraining. Ga je ’s avonds op tijd naar bed maar merk je ’s ochtends als je moet opstaan dat je nog steeds buitengewoon moe bent? Dan is dat een teken dat je het iets rustiger aan moet doen. Afvallen moet namelijk ook leuk en gezond blijven.
   • Eet gezond. Het klinkt je wellicht niet onbekend, maar het heeft weinig zin om je uit te sloven met sporten om vervolgens ongezond te gaan eten. De combinatie van gezond eten en sporten is uitstekend om af te vallen. Je hoeft zeker niet direct ingewikkelde diëten te volgen. Probeer de snelle koolhydraten zoals witbrood, witte pasta of witte rijst te vervangen door de volkoren varianten, beperk fastfood tot één keer per maand in plaats van elke week en laat af en toe dat stukje taart of een koekje liggen. Met enkele kleine aanpassingen én voldoende sporten zie je al het eerste afvalresultaat!
   • Kies het juiste materiaal. Als je er geen plezier in hebt, houd je sporten niet lang vol. En niets is slechter voor je plezier als een piepende hometrainer, een kapot fitnessmatje of een te zware dumbbell. Zorg daarom voor een goed product voordat je gaat beginnen met sporten. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn en voor deze kleine investering krijg je op de langere termijn heel veel sportplezier terug en wordt het afvallen leuk!
   • Hou vol!   Gerelateerde artikelen


   Deze producten vind je wellicht interessant


   4.8 (28 reviews)
    

   Voor 19:00 besteld morgen in huis

   Gewicht vliegwiel: 10 kg | Maximale lichaamslengte: 200 cm | Max. belastbaar gewicht: 150 kg
    4.9 (5 reviews)
     

    Voor 19:00 besteld morgen in huis

    Merk: Focus Fitness | Afmeting: 173 x 61 x 0,5 cm | Klasse: Thuis gebruik
     4.6 (13 reviews)
      

     Voor 19:00 besteld morgen in huis

     Prijs: Per paar | Type: Verstelbare 30 mm set | Materiaal: Kunststof

      Voor 19:00 besteld morgen in huis

      Merk: Focus Fitness | Materiaal: PVC | Lengte: 300 cm       Like ons op Facebook!

        

        

       Volg ons op Instagram!

        

        

        

       Klantreviews
       Betersport scoort een 10 / 10 op basis van 100 reviews bij Feedback Company